Tule mukaan perinteiseen Kontioralliin

Oletko koskaan kuullut Suomen yhdestä legendaarisimmasta moottoripyörätapahtumasta, eli Kontiorallista? Tutustutaan seuraavaksi tähän perinteiseen moottoripyörien kokoontumisajoon, joka starttasi käyntiin jo kauan, kauan sitten. Kontiorallilla on omia mukavia sääntöjä, kuten se, että Kontiorallin kokoontumispaikkaa ei milloinkaan kerrota osallistujille etukäteen, vaan lopullinen määränpää selviää vasta tapaamispaikalla.

Kontiorallissa tapaamispaikka on tavallisesti noin sadan kilometrin säteellä varsinaisesta kokoontumisajoon liittyvästä alueesta. Kokoontumisajo järjestetään yleensä Pohjois- tai Itä-Suomen alueella aina Lapin tuntureita myöten. Vuosittain Kontioralliin osallistuu noin 1 500 moottoripyöräilijää ympäri maailman.

Kontiorallin muistoja tuova historia

Kontioralli-kokoontumisajoissa solmittuja tuttavuuksia on ylläpidetty myös jälkeen päin ottamalla yhteyttä motoristiystävään vaikka puhelimitse tai yhteisen MP-ajelun merkeissä. Ensimmäinen Kontioralli järjestettiin jo vuonna 1967, eli yli 50 vuotta sitten. Tapahtumalla on siis todella maineikas ja pitkä historia. Lämminhenkinen ja rento kokoontuminen tuo motoristit kaikkialta Suomesta ja myös maailmalta yhteen muistelemaan menneitä, tarinoimaan mukavia ja ennen kaikkea puhumaan moottoripyöristä. Miten pyöriä korjataan, tuunataan ja entisöidään? Mikä on paras kypärä ja mistä löytyvät parhaimmat ajosaappaat?

Kontiorallissa on vuosien aikana palkittu muun muassa kaikkein pienimmän moottoripyörän omistaja, kyseisen kokoontumisajon iäkkäin osanottaja että pisimmän matkan ajanut naismotoristi. Suositussa kokoontumisajossa ”heitetään huulta”, grillataan ja ollaan kaikki kuin yhtä samaa suurta motoristiperhettä. Suomalaisten kuljettajien lisäksi tapahtumaan on vuosien aikana osallistunut runsaasti myös ulkomaalaisia mies- ja naismotoristeja. Kontiorallin viehättävyys on siis siirtynyt sukupolvelta toiselle tarinoineen ja ajokokemuksineen. Isät ovat voineet vuosien saatossa jatkaa hienoa ajoperinnettä vaikkapa yhdessä nuorempaan sukupolveen kuuluvan moottoripyöräilystä innostuneen tyttären tai pojan kanssa.

Moottoripyöräily harrastuksena

Moottoripyöräily on elämäntapa, joka tarjoaa vapautta, mutta myös vastuuta. Tien päällä halutaan ottaa huomioon aina myös kaikki muut nelipyöräiset, kaksipyöräiset, kävelijät, pyöräilijät ja eläimet. Moottoripyöräilijöille on tarjolla peruskurssia, alkeiskurssia, jatkokursseja ja kaikkea harrastukseen liittyvää.

Moottoripyöräilijöille suunnatussa koulutuksessa opetellaan oikeiden ajolinjojen valitsemista, oikeanlaista ajotekniikkaa, nopeudensäätelyä, vaihteiden oikeaa käyttöä ja kaikkea pyörän hallintaan liittyvää tilanteessa kuin tilanteessa. Nykyisessä moottoripyöräkoulutuksessa käydään läpi myös niin sanottuja läheltä piti -tilanteita, joita kukaan motoristi ei luonnollisesti haluaisi itselleen tai toisille motoristeille milloinkaan sattuvan. Kontiorallin ja muiden mukavien moottoripyörätapahtumien yhtenä tarkoituksena on myös kehittää moottoripyöräilyä turvallisemmaksi harrastukseksi liikenteessä – miljoonien autojen keskellä.