Sturgis-kokoontumisajo – maailman suurin moottoripyörätapahtuma

Moottoripyörätapahtumat ja erilaiset kokoontumisajot ovat erittäin suosittuja ympäri maailman. Tutustumme seuraavaksi maailman suurimpaan ja näyttävimpään yhdysvaltalaiseen moottoripyörätapahtumaan. Sturgis Motorcycle Rally -kokoontumisajot järjestetään aina loppukesällä South Dakotassa Yhdysvalloissa. Ensimmäinen Sturgis Motorcycle Rally järjestettiin yli 80 vuotta sitten, eli vuonna 1938. Sturgis-kokoontumisajo pidetään pienellä alle 7 000 asukkaan paikkakunnalla, jolloin tapahtumaan on parhaimmillaan osallistunut noin 500 000–700 000 moottoripyörää kuljettajineen. Tapahtumaan voi osallistua, vaikka asuisi missä päin maailmaa tahansa. Järjestävänä seurana toimii Jackpine Gypsies Motorcycle Club.

Osallistu Sturgis Motorcycle -ajotapahtumaan

Vuodesta 2015 lähtien kyseisen ajotapahtuman kestoaikaa on laajennettu niin, että kokoontumisajo alkaa elokuun ensimmäisenä perjantaina ja päättyy elokuun toisena sunnuntaipäivänä. Vuosittain on mukana paljon

samoja kuljettajia pyörineen kuin kokoontumisajossa ennenkin, mutta tapahtumaan tulee vuosittain aina ”uusia kasvoja” ikään, sukupuoleen tai pyörämerkkiin katsomatta.

Kysymyksessä on paitsi osallistujamäärältään maailman huomattavin tapahtuma, myös iloisin ja vauhdikkain kokoontumisajo koko maailmassa. Ei ihmekään, sillä tapahtuma ajetaan Amerikassa, josta ei menoa eikä vauhtia puutu. Kannattaa siis vaikka kesälomalla lähteä mukaan ja saada elämäänsä yksi uusi upea kokemus lisää. Tapahtumaan voi osallistua paitsi kuljettajana, myös kannustavana yleisön jäsenenä, joten ehkä sinäkin lähdet kokoontumisajoon mukaan jo ensi vuonna, vai kuinka?

Sturgis Motorcycle Rally -kokoontumisajo tuo iloa, elämää ja taloudellista kannattavuutta pieneen Sturgiksen kaupunkiin Etelä-Dakotaan. Virallisesti on laskettu, että vuosittain kaupunkiin tulee tapahtuman ansiosta noin 800 miljoonaa dollaria. Itse asiassa tapahtumaa voidaan pitää kaupungille todella tärkeänä, sillä kaupunki saa kaikista tuloistaan noin 95 % kyseisen tapahtuman ansiosta.

Vuonna 1938 tapahtumaa vietettiin vain kahden päivän ajan, mutta nyt tapahtuma oheistoimintoineen kestää useita päiviä. Tapahtumaan tullaan eri puolilta maailmaa paitsi moottoripyöräilyn, myös sen monipuolisten oheistapahtumien vuoksi. Tapahtumaan kuuluu muun muassa tatuointi-, oluenjuonti-, kääpiöpaini- ja jäätynyt paita -kilpailuita, stunttitapahtumia ja erilaisia kulkueita. Suositussa Sturgis-kokoontumisajotapahtumassa on ollut mukana myös tunnettuja esiintyjiä, kuten Bob Dylan, Ozzy Osbourne, ZZ Top, The Guess Who, Mötley Crue, Creedence Clearwater Revisited ja The Scorpions. Sturgiksen kaupunki toivottaakin vieraat lämpimästi tervetulleiksi.