Imatranajo, Suomen legendaarisin katuradalla ajettava moottoripyöräkilpailu

Imatranajo on Imatran katuradalla ajettava moottoripyöräkilpailu, jonka perinteisesti järjestää Imatran Moottorikerho. Imatranajot ovat olleet aina erittäin suosittuja eikä ihmekään, sillä Imatranajoa pidettiin ratamoottoripyöräilyn maailmanmestaruussarjan Suomen Grand Prix -sarjana vuosina 1964–1982. Imatranajoista ei vauhtia eikä tunnelmaa puutu, sillä maailmanlaajuisesti tunnettua kilpailua on pyritty koko ajan kehittämään entistä paremmaksi. Imatranajosta halutaan tehdä yksi Pohjoismaiden suurimmista moottoriurheilutapahtumista.

2010 -luvulla Imatranajot on jälleen ”herätetty henkiin”, joten elokuussa 2016 Imatran katuradalla ajettiin runsaasti sekä osallistujia että yleisöä kerännyt International Road Racing Championship -sarjan osakilpailu. Erittäin suositusta Imatranajosta pyritään nykyään kehittämään kesän suurtapahtuma, joka vetää paitsi osallistujia niin myös katsojia ympäri maailman.

Historian havinaa

Ensimmäiset Imatranajot järjestettiin jo vuonna 1953. Kysymyksessä oli Tourist Trophy -kilpailu, jonka jälkeen Tampereen Pyynikki toimi kilpailun isäntänä vuosina 1962-1963 Suomen Grand Prix -ajotapahtumissa. Kilpailuun osallistui kuljettajia 40 eri maasta, kuten suomalaiset legendat edesmennyt Jarno Saarinen ja nykyään yli 70-vuotias Teuvo Länsivuori. Kilpailussa oli mukana myös kaikkien moottoriurheilijoiden tuntema italialainen Giacomo Agostini.

MM-arvonsa Imatranajo menetti vuonna 1982, kun skotlantilainen Jock Taylor menehtyi kilpailussa. Imatran Moottorikerho elvytti ajoperinteen uudelleen henkiin vuonna 1990 järjestämällä kansallisen kilpailun Virtasalmen kuuluisalla Motoparkin radalla. Jurvan Botniaringillä järjestettiin puolestaan SM-sarjan osakilpailut vuosina 1991-1992. Vuoden 1993 jälkeen Imatranajo järjestettiin säännöllisesti Virtasalmella SM-osakilpailuna.

Imatran ajot on järjestetty myös Suomen ulkopuolella, eli Virossa vuonna 2015. Näytösluonteisina Imatranajo-tapahtumia on järjestetty kahden vuoden välein aina vuodesta 1999 lähtien. Vuosina 2016 ja 2017 järjestettiin International Road Racing Championship -sarjan osakilpailuita supersport- ja superbike-luokissa sekä open 1000-, open 600-, että sivuvaunu- ja lightweight-luokissa. Ajot ovat yhä nykyään osa suosittua IRRC-kilpailusarjaa.

Imatralla on oma katurata katsomoineen

Imatran kuuluisan katuradan pituus on 4950 kilometriä. Kierrosennätys nykyisellä radalla on

1:50.616, jota pitää hallussaan Danny Webb. Edelliset kierrosennätykset ottivat nimiinä Marco Lucchinelli 1:54,0, rataennätys vuosina 1979-1986 ja Johnny Cecotto 2:05,9, vuosina 1962-1978.

Imatran Moottorikerho ottaa kaikki katsojat hyvin huomioon, sillä nykyisen katuradan alueella on myös invakatsomo. Katsomot ovat:

  • A-katsomo
  • B1- ja B2-katsomo
  • C-katsomo
  • D-katsomo
  • E-katsomo
  • Invakatsomo

Kuuluisista Imatranajo-tapahtumista löytyy sekä tietoa että videoita internetistä, joten ei muuta kuin katsomaan.